Het kabinet moet de belastingherziening aangrijpen om de woningmarkt verder te hervormen.

Daarvoor pleit de directeur Ledenbelang van de Vereniging Eigen Huis (VEH) Rob Mulder woensdag tegen NU.nl.

Mulder stoort zich er aan dat in de vorige week door staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) naar de Kamer gestuurde brief valt te lezen dat de woningmarkt al genoeg is hervormd en er dus bij de belastingherziening geen verdere maatregelen volgen.

"De problemen op de woningmarkt zijn eerder toegenomen dan afgenomen", aldus Mulder. "Er bestaan nog steeds lange wachttijden in de huursector en mensen hebben nog steeds moeite met het kopen van een huis. Veel mensen kunnen geen kant op omdat ze onder water staan met hun hypotheek."

Mulder presenteerde twee jaar geleden samen met onder andere de Woonbond en makelaarsvereniging NVM een plan, Wonen 4.0, om de woningmarkt en de huurmarkt integraal aan te pakken.

Hypotheekrenteaftrek

Het kabinet heeft sindsdien de hypotheekrenteaftrek beperkt en maatregelen genomen om de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen, maar volgens Mulder zijn deze losse maatregelen onvoldoende.

Hij pleit er daarom voor om in het nieuwe belastingplan de hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal af te bouwen en huiseigenaren te compenseren met lagere belastingtarieven. Hierdoor moeten de kosten op gelijk niveau blijven.

"Het idee van het nieuwe belastingplan is dat er een einde komt aan het rondpompen van geld. Dan is het ook logisch om de woningmarkt mee te nemen", aldus de VEH-directeur.

Problemen

"Als je, zoals nu dreigt, zonder visie gaat morrelen aan de belastingen dan leidt dat tot ongelukken. De problemen zijn te groot om de andere kant op te kijken. We moeten niet wachten op de volgende crisis."

Woensdag debatteert de Kamer met het kabinet over de begroting voor 2015 en de belastingherziening.