De claim van het kabinet dat er honderdduizend banen extra bij kunnen komen met een belastingherziening en lastenverlichting is gebaseerd op modellen van het Centraal Planbureau. 

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

Hij schrijft dat er "uiteraard" nog geen doorrekening is van het CPB. "Dat kan ook niet, omdat er nog geen concreet pakket is, en voor een doorrekening van het CPB-model is het precieze pakket nodig."

Als dat wel het geval is gaat hij het planbureau wel vragen de structurele werkgelegenheidseffecten daarvan te berekenen.

Met het CPB-model kunnen de structurele werkgelegenheidseffecten van overheidsmaatregelen "grofweg worden ingeschat", schrijft Wiebes. De banen ontstaan dankzij lagere lasten op arbeid, waardoor het aantrekkelijker wordt om te gaan werken en er meer vacatures ontstaan.

Wiebes presenteerde zijn contouren voor het nieuwe belastingstelsel vorige week op Prinsjesdag. De honderdduizend extra banen kunnen in een periode van tien jaar worden gerealiseerd, denkt hij.

Onderbouwing

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hadden het kabinet om een onderbouwing gevraagd van de honderdduizend banen. Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is het goed dat Wiebes eerlijk toegeeft dat er geen CPB-doorrekening is, maar is dat ''wel pijnlijk'', omdat premier Mark Rutte eerder sprak van een zeer ambitieus plan. D66 en het CDA eisen dat het kabinet zo snel mogelijk met een degelijk plan naar de Kamer komt.

Het kabinet heeft vorige week steeds gezegd dat het over de belastingherziening in gesprek wil met de Tweede Kamer, om dan bij Prinsjesdag volgend jaar de eerste concrete stappen te kunnen zetten.