De ministerraad is woensdagmiddag bijeengekomen om te overleggen over de inzet van de Nederlandse krijgsmacht in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt.

De ministerraad bespreekt om 16.00 uur een artikel 100 brief die betrekking heeft op 'de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde'.

Er wordt volgens bronnen gedacht aan de inzet van zeker zes F-16's, waarbij nog twee toestellen in reserve zouden worden gehouden. Waar de toestellen worden gestationeerd is nog niet bekend. Een mogelijkheid is NAVO-partner Turkije. Verder wordt gekeken naar het trainen van het Iraakse leger.

De geruchten dat de straaljagers worden ingezet gaan al langer, maar minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert ontkende steeds dat er al een besluit is genomen.

Ook wordt gekeken naar de militaire inzet voor de lange termijn. De campagne tegen IS gaat jaren duren, benadrukte minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) onlangs nog. De inzet van een Nederlandse KDC10 tankvliegtuig is nog niet zeker. Na afloop van de ministerraad geeft Hennis samen met vicepremier Lodewijk Asscher een toelichting op de extra ministerraad.

Gevoelig

Het is nog niet duidelijk of de vliegtuigen ingezet worden in zowel Irak als Syrië. Daarover moet in het kabinetsberaad duidelijkheid komen. Maar volgens bronnen wordt Nederland alleen in Irak militair actief. In Syrië zal alleen humanitaire en diplomatieke steun worden gegeven.

Het aanvallen van IS-doelen in Irak is niet omstreden omdat de Iraakse regering daar om gevraagd heeft, maar bij Syrië ligt het gevoeliger. De PvdA wil het liefst een volkenrechtelijk mandaat voor een ingrijpen in Syrië, voor de VVD is dat niet per se nodig.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dinsdag dat een volkenrechtelijk mandaat niet alleen via een resolutie van de VN-Veiligheidsraad hoeft te komen. Een juridische basis kan ook gevonden worden als er sprake is van massamoord door IS.

Offensief

Luchtmachten van diverse landen voerden de afgelopen dagen onder aanvoering van de Amerikanen al luchtaanvallen uit op IS. In Irak werkten de Amerikanen samen met de Iraakse en Franse luchtmacht.

Is Syrië is in de nacht van maandag op dinsdag een door de Amerikanen geleid luchtoffensief gestart, waaraan onder meer ook Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten deelnemen. De Amerikanen vielen zelf ook doelen aan van de aan al-Qaeda gelieerde groepering Khorasan.

Premier Mark Rutte is niet aanwezig bij de extra ministerraad, omdat hij in New York is bij de Algemene Vergadering van de VN. Hij gaat de Veiligheidsraad toespreken over de bijdrage die Nederland gaat leveren in de strijd tegen IS.

Vicepremier Asscher leidt daarom de ministerraad. Ook de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn in New York.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak