Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is zo druk met de nasleep van de vliegramp in Oekraïne dat het een deel van de normale sporenonderzoeken voor het Openbaar Ministerie en de politie uitbesteedt.

Particuliere forensische instituten nemen de zaken nu op zich. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De ramp met het toestel van Malaysia Airlines levert volgens hem ''onvoorzien werk op dat op geen enkele wijze op voorhand was in te schatten voor alle betrokken organisaties''.

Die onderzoeken hebben voor het kabinet topprioriteit. De omvang van het werk rond de MH17 vergt een groot deel van de capaciteit van het NFI, aldus de minister.

Sommige andere forensische onderzoeken hebben daardoor vertraging opgelopen. De spoedcapaciteit voor DNA-onderzoek blijft echter onveranderd, benadrukt Opstelten. Ook kan het OM altijd bepalen dat een onderzoek voorrang moet krijgen. Bepaalde onderzoeken worden alleen uitbesteed aan particuliere instanties die daavoor geaccrediteerd zijn, zodat de kwaliteit goed is.

De MH17 werd op 17 juli neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Het NFI is sindsdien betrokken bij onder meer de identificatie van de slachtoffers.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne