De jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, verzet zich niet langer tegen het afschaffen van de basisbeurs.

Dat laat Dwars-voorzitter Hugo van Halder desgevraagd weten aan NU.nl.

Eerder toonde Dwars zich nog een lawaaierige tegenstander van het deze week door minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gepresenteerde wetsvoorstel. 

De jongeren van GroenLinks ontbreken echter op de lijst organisaties die voor 14 november een grote demonstratie tegen het leenstelsel organiseren.

"Ik verwacht wel dat veel Dwars'ers er bij zullen zijn, maar wij hebben besloten om onze kritiek niet meer extern te leveren", aldus Van Halder.

Onacceptabel

In mei, toen GroenLinks met de VVD, PvdA en D66 een politiek akkoord sloot over het leenstelsel, was een leenstelsel voor Dwars "onacceptabel".

"Een dergelijk stelsel verhoogt de sociale ongelijkheid en verlaagt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Daar zouden sociale partijen nooit voor moeten tekenen", aldus Van Halder voor de zomer.

De voorzitter nu: "Je kunt wel tegenover elkaar blijven staan, maar op gegeven moment moet je wel verder. Wij gaan de partij niet vragen om het voorstel terug te draaien."

Van Halder zegt zich nu te willen focussen op de kwaliteitsinvesteringen in het onderwijs die mogelijk worden nu de basisbeurs wordt afgeschaft.

Stootje

Hij reageert ontkennend op de vraag of de partij hem heeft gevraagd om in het belang van de partij zijn verzet te staken. "We zijn een onafhankelijke organisatie. En bovendien: de situatie is anders dan twee jaar geleden. De partij is genoeg opgekrabbeld om tegen een stootje te kunnen."

Maandag stuurde Bussemaker het wetsvoorstel naar de Kamer. De Raad van State toonde zich kritisch over de knip tussen bachelor en master, waardoor huidige bachelorstudenten straks in de masterfase te maken krijgen met het leenstelsel. Hier zou een overgangsrecht moeten komen.

Ook is de Raad van State het niet eens met het voorstel om studenten instemmingsrecht te geven over de begroting van de onderwijsinstelling. 

Mogelijk wordt het wetsvoorstel nog voor de kerst door de Tweede én de Eerste Kamer behandeld.