De Tweede Kamer wil uiterlijk donderdag een brief van het kabinet naar aanleiding van recente uitlatingen van hoofdofficier Frits van Straelen over de moord op Theo van Gogh.

Die meent dat Mohammed B. niet alleen stond in de moord op Van Gogh in Amsterdam, op 2 november tien jaar geleden. B. werd als enige vervolgd en kreeg levenslang.

Van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen B., zei deze week in het programma Dossier EenVandaag dat er aanwijzingen zijn dat Mohammed B. is geholpen met de route, een vuurwapen en geld.

De Kamer wil onder meer informatie over de rol van inlichtingendienst AIVD.

Van Straelen heeft zijn ernstige vermoedens over het bestaan handlangers van Mohammed B. al tijdens de strafzaak uitgesproken. In zijn slotbetoog tijdens het proces tegen B. zei hij (in 2005) dat B. geholpen móet zijn.

Huisgenoten

Justitie heeft destijds vier concrete verdachten op het oog gehad, onder wie twee voormalige huisgenoten van B. Onderzoek naar de gangen van deze mensen heeft geen bruikbaar bewijs opgeleverd. Van Straelen concludeerde destijds ook dat B. financiële bijstand gehad moet hebben.

De toezichtscommissie voor de inlichtingendiensten, de CTIVD, concludeerde in 2008 dat de AIVD Mohammed B. heeft onderschat. Een meerderheid van de Kamer nam een paar maanden later genoegen met de maatregelen die werden genomen om problemen bij de AIVD op te lossen en had toen geen behoefte meer aan een vervolgonderzoek.