De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) gaat onderzoek doen naar de klachtenprocedure voor meldingen van politiegeweld.

Dat maakte minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend. Hij reageerde tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer op vragen van Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA).

“Het kan niet dat burgers klachten bij NU.nl indienen en niet bij de politie,” aldus Marcouch.

NU.nl ontving de afgelopen maanden diverse tips van burgers die door agenten zijn mishandeld. Daaruit komt een beeld naar voren dat agenten door een kleine aanleiding, zoals uitschelden of een lichte duw, kunnen overgaan tot buitensporig geweld.

Vrijdag liet de waarnemend Ombudsman Frank van Dooren aan NU.nl weten dat leidinggevenden van de politie het te snel opnemen voor agenten die worden beschuldigd van buitensporig geweld tegen burgers.

"Als werkgever is het een goede reflex om voor je eigen mensen op te komen, maar naar de buitenwereld wek je de indruk dat agenten elkaar dekken", zegt Van Dooren.

'Veel reflectie'

Opstelten weersprak die woorden van de Ombudsman later op die dag. "Er is juist altijd heel veel reflectie na optredens, er is een up-to-date klachtensysteem en we zijn daar heel open over", aldus de minister.

Volgens Marcouch moet de politie er alles aan doen om in ieder geval de schijn weg te nemen dat klachten niet serieus worden genomen. “De politie moet als organisatie uitstralen de burgers serieus te nemen. De klachtenprocedure moet daarom toegankelijker,” zegt hij tegenover NU.nl.

Bij de klachtenprocedure duurt het doorgaans tien tot veertien weken voordat een uitspraak kan worden gedaan. De Ombudsman vindt de snelheid van die procedure 'een verbeterpunt'.

Marcouch vroeg in het vragenuur of er kritisch naar die procedure wordt gekeken. Daarop antwoordde de minister dat de IVenJ binnenkort een onafhankelijk onderzoek instelt. De resultaten van dat onderzoek worden in november verwacht.

De komende tijd gaat NU.nl onderzoek doen naar geweldsaanwendingen door de politie. In dit blog kunt u meer lezen over dit project. Ben u betrokken geweest bij politiegeweld? Mail dan naar onderzoek@nu.nl.