De Nederlandse bevolking zal altijd worden geïnformeerd over terreurdreigingen ''zoals het hoort en moet''.

Dat gebeurt via het dreigingsbeeld, dat wordt aangepast als dat nodig is. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer naar aanleiding van een vraag van de SP of de bevolking wel eerlijk zal worden ingelicht als zich dreigingen voordoen.

SP'er Ronald van Raak verwees daarbij naar België, waar informatie over dreigingen niet openbaar zou zijn gemaakt om geen onrust te veroorzaken onder de bevolking. Maar volgens Opstelten kan en wordt in Nederland dan het dreigingsbeeld opgeschaald. ''Natuurlijk kan niet alles openbaar worden als dat dienstig is aan het voorkomen van aanslagen.''

Substantieel

Het dreigingsbeeld in Nederland is momenteel ''substantieel''. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland ''reëel'' is, maar het dreigingsbeeld is niet kritiek, zei Opstelten.

Dat is de hoogste fase waarmee een concrete dreiging voor een aanslag wordt aangegeven. In november brengt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een nieuw dreigingsbeeld uit. Dat gebeurt op basis van informatie van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD.

Samenwerking

Verder zei de minister dat de Nederlandse veiligheidsdiensten en ook het Openbaar Ministerie samenwerken met hun collega's in het buitenland, ook in België. Die samenwerking noemde hij ''essentieel en adequaat''.