Het Openbaar Ministerie in Den Haag weet nog niet wanneer het beslist over vervolging van PVV-leider Geert Wilders. 

Het OM heeft duizenden aangiften tegen de PVV-voorman in behandeling over uitlatingen die hij 20 maart maart deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst.

Hij vroeg toen aan zijn aanhangers in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. ''Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. ''Dan gaan we dat regelen'', reageerde de PVV-leider.

Justitie onderzoekt nog steeds of er grond is om Wilders om deze uitspraak voor de strafrechter te brengen voor het aanzetten tot discriminatie en haat.

Ook bekijkt het OM een aanvullende aangifte van een aantal organisaties, waaronder het Landelijk Beraad Marokkanen. Daarin staat dat Wilders in hun ogen een gewoonte van dit soort uitingen heeft gemaakt.

'Kansrijk'

Eerder ontliep Wilders de dans, volgens Göran Sluiter. Hij is van de betrokken advocaten bij de aangifte. Dat gebeurde volgens hem, omdat Wilders zijn uitlatingen richtte op een geloof, de islam en niet tegen een specifieke bevolkingsgroep.

''Nu heeft hij dat wel gedaan'', concludeerde de advocaat vlak na de gewraakte uitspraken. ''Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk.''