De positie van SP-leider Emile Roemer staat binnen zijn fractie niet ter discussie naar aanleiding van zijn optreden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat de fractie dinsdag over de kwestie voerde, zo liet Kamerlid Eric Smaling weten.

Roemer kreeg het tijdens de Algemene Beschouwingen vorige week moeilijk toen hem gevraagd werd alternatieven voor de kabinetsplannen te geven.

Hij kon geen financiële onderbouwing leveren, omdat de SP-voorstellen niet waren doorgerekend door het Centraal Planbureau. Op een bepaald moment in het debat kwam hij niet meer uit zijn woorden.

Volgens Smaling was "vijf procent van Roemers optreden niet goed en moet hij daar niet alleen op worden afgerekend". "Er zijn wel verbeterpunten. Zo moeten de cijfers beter worden voorbereid", aldus Smaling. 

Door de fractieleden werden ''wijze en warme woorden'' gesproken in de richting van Roemer en is hij nog steeds de onvolprezen leider van de SP, stelde Smaling Ook Roemer sprak van wijze en warme woorden in zijn richting.

Vertrouwensvraag

"Niemand in de fractie heeft de vertrouwensvraag gesteld of twijfels geuit over Roemers positie", voegde Kamerlid Sharon Gesthuizen toe.

"We hebben er veel vertrouwen in dat we als team door kunnen." Over zijn optreden bij de algemene beschouwingen zei ze: "We hadden de cijfers voor de tegenbegroting wel op orde, maar niet op het goede moment."

Een ander SP-Kamerlid, Jasper van Dijk, sprak van een uitstekend fractieoverleg. "We gaan met volle kracht verder." Roemer blijft fractievoorzitter, bevestigde Van Dijk.

Hoe SP-leider Roemer het deze week opnieuw liet afweten