D66 en GroenLinks zijn toch niet bereid de gesprekken met het kabinet over de vorming van een superprovincie te hervatten. 

De onderhandelingen over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn volgens beide oppositiepartijen nutteloos als alleen kan worden gesproken over het oorspronkelijke plan.

D66 en GroenLinks schuiven alleen aan tafel als de plannen voor het verminderen van het aantal provincies in een bredere context worden getrokken, zo bevestigen woordvoerders van beide partijen maandag.

D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik toonden zich vorige week tijdens de algemene beschouwingen bereid de gesprekken over de superprovincie te hervatten.

Voorwaarde was wel dat het kabinet met een nieuw plan kwam, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe het binnenlandse bestuur moet worden hervormd.

Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) liet vrijdag echter weten niet aan die voorwaarde te willen voldoen. Wel zei hij bereid te zijn het gesprek over de superprovincie te willen hervatten. De essentie van dat plan wil Plasterk echter niet aantasten.

De onderhandelingen met D66 en GroenLinks over de zogenoemde Noordvleugel sneuvelden eerder dit jaar. GroenLinks wilde meer geld voor natuur en D66 miste samenhang met de verdere bestuurlijke indeling van Nederland. Het kabinet heeft voor de plannen over de bestuurlijke vernieuwing geen meerderheid in de Eerste Kamer.