De Europese Commissie scherpt de beveiliging aan rond haar gebouwen in Brussel. Dat heeft eurocommissaris Maros Sefkovic laten weten, meldt persbureau Belga maandag. 

De strengere maatregelen werden getroffen nadat een aanslag door islamitische terroristen op het hoofdkantoor van de commissie zou zijn verijdeld.

Volgens Sefkovic is er geen specifieke dreiging tegen eurocommissarissen of de commissie als geheel. Hij zegt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.

Zaterdag werd bekend dat de Belgische justitie vorige maand twee Nederlandse Turken uit Den Haag heeft aangehouden die aanslagen zouden hebben voorbereid.

Bij huiszoekingen in hun woningen in Brussel zouden wapens en explosieven zijn gevonden, alsmede aanwijzingen dat zij een aanslag tegen het Commissie-hoofdkwartier beraamden.

Huiszoeking

Het federale parket spreekt maandag in een reactie tegen dat er bij de huiszoeking in Brussel bij het Turks-Nederlandse koppel explosieven zijn gevonden. Net zo min was er sprake van een concreet plan voor een aanslag op de gebouwen van de Europese Commissie, benadrukt het parket.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Nederland laat weten dat de politie in Nederland in het kader van het onderzoek naar de twee woensdagavond 6 augustus twee huiszoekingsacties in Den Haag heeft gedaan.

Dat gebeurde in de Haagse Moerwijk en in de Schilderswijk. Omstanders meldden toen dat de politie ''met groot machtsvertoon'' invallen in de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Schilderswijk deed.

De twee verdachten uit Den Haag op werden op 7 augustus gearresteerd op Brussels Airport.

Frans Timmermans

Maandag is de beveiliging rond de woning van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Heerlen ook opgevoerd. Dat hebben bronnen in Den Haag tegen NRC Handelsblad gezegd.

Hiertoe werd besloten vanwege een 'verhoogde dreiging' tegen de bewindsman, die te maken zou hebben met zijn nieuwe functie als eurocommissaris in Brussel.

Bekijk hier de aankondiging van de Europese Commissie: