Het optreden van premier Mark Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen lijkt de VVD geen windeieren te hebben gelegd. De partij stijgt deze week drie zetels in de peiling van het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD volgens de peiling van Peil.nl uitkomen op 30 zetels. Dat zijn er drie meer dan in de peiling van een week geleden.

Een bescheiden winst is er ook voor coalitiegenoot PvdA. De partij van Diederik Samsom stijgt van 11 naar 12 zetels. Ook GroenLinks en 50Plus boeken in de peiling een zetel winst ten opzichte van vorige week.

De SP van Emile Roemer moet deze week juist drie zetels inleveren in vergelijking met de peiling van vorige week. De partij zou uitkomen op 17 stuks.

Kleine verliezen zijn er deze week ook voor de PVV, D66 en het CDA. Alle drie moeten zij een zetel inleveren ten opzichte van de tussenstand van vorige week. De PVV zou nu uitkomen op 23 zetels, D66 op 19 en het CDA op 22.

Positief opgevallen

Aan kiezers werd bij de peiling van Maurice de Hond deze week ook gevraagd welke politici zich positief hadden onderscheiden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Mark Rutte werd hierbij het vaakst genoemd. Rutte werd niet alleen vaak genoemd door VVD-stemmers, maar ook door kiezers die tijdens de vorige verkiezingen stemden op CDA, D66 en PvdA.

Op de tweede plaats van politici die in positieve zin opvielen eindigde D66-leider Alexander Pechtold. Geert Wilders van de PVV eindigde op de derde plaats.