Een meerderheid van de Nederlandse stemmers wil dat Nederland en andere EU-landen verplicht worden om meer groene stroom op te wekken en energie te besparen. 

Dat blijkt zondag uit gegevens van TNS Nipo. Het onderzoek onder kiezers van de zes grootste politieke partijen is in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace uitgevoerd.

Van de ondervraagden wil 69 procent een verplichting voor het opwekken van een bepaalde hoeveelheid schone energie. En 70 procent wil dat elke EU-lidstaat verplicht wordt om binnen de industrie, gebouwen en het verkeer energie te besparen.

Daarnaast vindt twee derde dat het eigen land koploper moet worden van het opwekken van schone energie. Volgens Greenpeace staat Nederland nu nog in de top vier van slechtste presteerders.

Investeringen

Ook meent ruim driekwart van de kiezers dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in duurzame energie zoals zon, wind en planten(resten). Bijna de helft, 45 procent, ziet in het besparen van energie een goed alternatief.

Bijna een derde van de ondervraagden kiest voor import van energie vanuit landen zoals de Verenigde Staten en Noorwegen of uit Noord-Afrika. Een kleine minderheid van 15 procent ziet kernenergie als alternatief, maar over schaliegas (6 procent) en steenkool (3 procent) is de overgrote meerderheid negatief.

Doelen

"Nederlanders willen harde doelen en schone oplossingen om minder afhankelijk te worden van Rusland", zegt campagneleider van Greenpeace Joris Wijnhoven. "Maar ons kabinet wil zich aan geen van deze duidelijk uitgesproken wensen commiteren."

Volgens de milieuorganisatie zijn er alternatieven, zoals groene energie, voor de import van Russisch gas, zonder dat gas uit andere landen geïmporteerd hoeft te worden.

De organisatie pleit voor 55 procent minder CO2-uitstoot, 45 procent schone energie en 40 procent energiebesparing in EU-verband.

De Europese Commissie houdt lagere percentages aan van respectievelijk 40 procent, 27 procent en 30 procent. Ook wil de commissie de laatste twee doelen niet bindend maken. Het Nederlandse kabinet zou dat steunen.

Slap

"Maar de Tweede Kamer heeft eerder laten doorschemeren de inzet van het kabinet slap te vinden. Zeker de crisis rond Oekraïne maakt evident dat het kabinet tot een scherpere inzet gedwongen moet worden", meent Wijnhoven.

Greenpeace liet het onderzoek doen in aanloop naar de People's Climate March die zondag wereldwijd plaatsvindt. De organisatoren hopen dat het de grootste klimaatdemonstratie ooit wordt.

TNS Nipo ondervroeg voor dit onderzoek 1.086 kiezers van de zes grootste politieke partijen VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66.