Het partijbestuur van de PvdA wil voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar een lijstverbinding met de SP en GroenLinks. 

Een motie voor zo'n linkse lijstverbinding krijgt een positief advies van het hoofdbestuur van de PvdA.

Over de motie van de jongerenafdeling van de PvdA (Jonge Socialisten) wordt later zaterdag gestemd tijdens een politieke ledenraad van de partij in Den Bosch. In de tekst wordt geconstateerd dat links Nederland er in de peilingen beroerd voor staat en dat een links blok in de Senaat ook na de verkiezingen volgend voorjaar hard nodig is.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het ''een krankzinnig voorstel". Hij wijst erop dat op voorstel van de PvdA lijstverbindingen bij de verkiezing van de Eerste Kamer zijn geschrapt om politieke spelletjes te voorkomen.

De Senaat wordt gekozen door de leden van de nieuwe Provinciale Staten, dus weten partijen precies welke lijstverbinding ze moeten aangaan om meer zetels in de wacht te slepen.

Spelletje

Van Raak noemt het nu een politiek spelletje van de PvdA om toch weer een lijstverbinding voor te stellen. ''Ze zijn aan het zwalken, ze willen iets wat niet kan. Ik wil hier best een serieus antwoord op geven, maar dan moeten ze ook met een serieus voorstel komen."

In een toelichting zegt partijvoorzitter Hans Spekman dat het gaat om een lijstverbinding in de provincie: ''Dat is gewoon toegestaan, maar het zal nog een hele toer worden om hier overeenstemming over te bereiken. De achtergrond hiervan is dat wij vinden dat de SP en GroenLinks gewoon dichtbij ons staan. Alleen op Europees niveau hebben we grote verschillen. Daar zijn we dan ook alleen een lijstverbinding met GroenLinks aangegaan.''