Op zeventig procent van de Nederlandse snelwegen moet uiteindelijk een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur gelden.

Dat heeft Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio.

Inmiddels kan volgens de minister op 48 procent van de snelwegen het gaspedaal worden ingetrapt tot een snelheid van 130 kilometer per uur.

"Het begon met zo'n veertig procent, inmiddels 48, dus bijna vijftig en ik ga naar zeventig procent. We doen het steeds stapsgewijs. We kunnen het niet overal uitrollen, omdat je soms te maken hebt met te veel stikstofuitstoot in bepaalde natuurgebieden. Op het moment dat we een gezonder klimaat hebben kunnen realiseren, doen we weer een volgend stukje."

A2

De minister denkt dat de A2 een goede kans maakt om de eerste snelweg te worden waar de maximumsnelheid voor de hele weg lang 130 kilometer per uur zal zijn. Wel wordt volgens Schultz eerst goed gekeken naar de uitstoot.

"Gelukkig zie je dat auto's heel snel heel veel schoner worden, dus je ziet die problematiek langzaam weggaan. Maar er zijn gebieden waar zoveel industrie is, zoveel activiteit tegelijk is, dat het gewoon moeilijk is."