Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is bereid de gesprekken met D66 en GroenLinks over de vorming van een superprovincie te hervatten. 

Dat heeft de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

"Het is een heel helder voorstel: je hebt eerst drie provincies en nu maak je er een van.  Als men dit zou willen dan zijn ze van harte welkom", zei Plasterk, die de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland graag ziet samengaan om het openbaar bestuur te verbeteren. "Het wetsvoorstel kan zo uit de la worden getrokken."

D66-leider Alexander Pechtold liet donderdag tijdens de algemene beschouwingen weten dat over het voorstel te praten valt als Plasterk met een nieuwe bestuurlijke agenda komt. Daarin moet duidelijk worden gemaakt hoe Plasterk zijn bestuurlijke hervormingen de komende tijd wil doorvoeren.

De gesprekken over de zogenoemde Noordvleugel sneuvelden eerder dit jaar omdat D66 en GroenLinks niet verder wilden praten over de fusie.

GroenLinks wilde meer geld voor natuur en D66 miste samenhang met de verdere bestuurlijke indeling van Nederland. Het kabinet heeft voor de plannen over de bestuurlijke vernieuwing geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Bekijk hier de reactie van Plasterk: