Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het verontrustend en laakbaar als blijkt dat de top van Estro zichzelf kort voor het faillissement van de kinderopvangorganisatie hoge bonussen heeft toegekend. 

Asscher heeft dat donderdag geantwoord op schriftelijke Kamervragen van PvdA en SP. Hij wijst op juridische mogelijkheden om onterechte bonussen terug te vorderen. De curator van Estro zal dat onderzoeken.

Estro, waar zo'n dertigduizend kinderen werden opgevangen, ging deze zomer failliet. Het bedrijf maakte daarna in afgeslankte vorm een doorstart.

In augustus meldde NRC Next dat topmannen van het bedrijf zich in april een bonus lieten uitkeren. Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait zou ruim 41.000 euro hebben gekregen en financieel directeur Kris Geysels ruim 33.000 euro.

Flitsfaillissement

Estro maakte in juli al meteen de doorstart onder de Britse investeerder H.I.G. Capital, eigenaar van branchegenoot Smallsteps. H.I.G. betaalde zo'n 5,5 miljoen euro voor 250 vestigingen van Estro. 

Concurrent SWK verklaarde kwaad te zijn om dit zogenaamde flitsfaillissement. Hierbij wordt heimelijk al een doorstart voorbereid zonder dat er faillissement is aangevraagd. Volgens SWK-directeur Ad Doorneveld was er hierdoor sprake van concurrentievervalsing.