Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is er nog niets besloten over een mogelijke militaire inzet tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. 

''Van besluitvorming is geen sprake'', zei de bewindsvrouw donderdag.

Dagblad Trouw meldde op bronnen dichtbij het kabinet en rond de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie dat Nederland F-16's gaat leveren in de strijd tegen IS.

Ook zouden wapens gekocht worden om te leveren aan de Koerden in Noord-Irak. Hierover zou vrijdag in de ministerraad worden besloten.

Hennis herhaalde ''niets uit te sluiten'', maar benadrukte dat er nog niets besloten is. Ook valt vrijdag in de ministerraad geen besluit over de kwestie, voegde ze eraan toe.

Nederlandse militaire planners zijn momenteel in Florida om te overleggen over actie van een internationale coalitie tegen IS.

België

De Belgische minister van Defensie Pieter de Crem gaf donderdag aan dat België bereid is met zes F-16's mee te doen aan de strijd tegen IS.

Ook kan het Belgische leger C-130 transporttoestellen leveren, en wil België eventueel Iraakse en Koerdische militairen trainen. 

Bekijk hier de reactie van Hennis: