Onderzoeksbureau Motivaction en professor Ruud Koopmans zijn het niet eens met de manier waarop PVV-leider Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen woensdag hun onderzoeksresultaten gebruikte.

Dat schrijft dagblad Trouw donderdag. De cijfers die Wilders onder andere gebruikte zouden verouderd zijn.

Zo stelde de PVV-leider dat 73 procent van de Nederlandse moslims Syriëgangers als helden beschouwd. Dit is gebaseerd op een onderzoek van Motivaction van mei vorig jaar en volgens senior-onderzoeker Ahmed Ait Moha zijn die cijfers momenteel niet relevant.

De vragen gingen namelijk over president Bashar al-Assad, niet over de steun voor de terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Het Syrische leger maakte in 2013 veel slachtoffers, in onder meer Aleppo. De wereld sprak over ingrijpen en tal van jihadisten reisden af naar Syrië om hun geloofsgenoten tegen de gruwelen van Assad te beschermen. Van IS, die nu in de schijnwerpers staat vanwege massa-executies en onthoofdingen, had vrijwel niemand toen gehoord. 

Sharia

Ook zei Wilders dat driekwart van de Nederlandse moslims de sharia prefereert over de Nederlandse wet. Volgens Ruud Koopmans, op wiens cijfers Wilders zich baseert, ging het onderzoek over de regels in de Koran en niet over de sharia.

"De regels van de koran gelijkstellen aan de sharia, vind ik een overdrijving", zegt Koopmans in de krant. Hij stelt de overdrijving te betreuren omdat de cijfers op zichzelf al verontrustend genoeg zijn. "Het leidt ertoe dat er geen discussie ontstaat. Wilders schiet zo zijn doel voorbij."

De PVV-leider toont zich niet onder de indruk van de kritiek. "Alles wat ik heb gezegd staat in het onderzoek", stelt hij desgevraagd in een reactie. Hij doet de kritiek van de onderzoekers af als "politiek correcte angsthazerij". "Mijn conclusie staat als een huis."