De stad Amsterdam wil gezien de woningnood vanaf komend jaar minder vluchtelingen met een verblijfsvergunning toegewezen krijgen om te huisvesten.

"Wij redden het niet", zegt wethouder van wonen Laurens Ivens (SP) donderdag in de Volkskrant

De beschikbaarheid van woningen zou mee moeten spelen bij de verdeling van vluchtelingen over gemeenten, vind Ivens. Op dit moment telt alleen het aantal inwoners mee.

In 2014 komen 5.500 sociale huurwoningen vrij en Amsterdam moet dit jaar nog 695 vluchtelingen onderdak bieden.

Dreiging

De vluchtelingen vormen, in combinatie met onder meer woningzoekenden die om medische en sociale redenen voorrang krijgen en gedwongen verhuizers vanwege stadsvernieuwing, een dreiging voor mensen die al jarenlang op de wachtlijst staan.

Tegen urgente woningzoekenden valt het volgens de wethouder niet te verantwoorden als zij geen huis krijgen en vluchtelingen wel. "We moeten kijken of er gemeenten zijn die bijvoorbeeld meer huizen overhebben." 

Amsterdam gaat in gesprek met provincie Noord-Holland, het Rijk en de andere gemeenten over de kwestie. Ook wil Ivens vragen of compensatie mogelijk is omdat veel vluchtelingen die worden ondergebracht beginnen met een uitkering. Dat kost de gemeente geld.