Het kabinet moet voor 1 februari duidelijkheid geven over de hervorming van het het belastingstelsel. CDA en D66 willen tijdens de algemene politieke beschouwingen een motie hierover indienen. 

Een woordvoerder van het CDA heeft dat gezegd na een bericht in De Telegraaf van woensdag.

Zowel CDA-leider Sybrand Buma als zijn D66-collega Alexander Pechtold is zeer negatief over de plannen waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam om het belastingstelsel te hervormen.

Het kabinet wil zorgen voor 15 miljard lastenverlichting, waarvan 3 tot 5 miljard netto. Dat laatste bedrag zou uit meevallers en een btw-verhoging moeten komen. Op termijn moeten honderdduizend banen worden gecreëerd. 

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zei dinsdag volgend jaar een uitgebreid plan te willen presenteren. Wanneer is onduidelijk, maar Wiebes zei wel dat als alles meezit, de eerste maatregelen al in het Belastingplan van 2016 kunnen worden verwerkt. De uitvoering van het hele plan wordt over vele jaren uitgesmeerd. 

'Teleurstellend'

Pechtold noemde het kabinetsplan dinsdag "zeer teleurstellend". Volgens Buma is het ''op drijfzand gebouwd''. Volgens de twee partijen moet er voor 1 februari klaarheid zijn, anders is het te laat om voor 2016 iets te bereiken.

De algemene politieke beschouwingen zijn het jaarlijkse debat over de begrotingsplannen van het kabinet voor het komende jaar. Ze vinden woensdag en donderdag plaats.