Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt voor 35 miljoen euro opgeknapt door het Rijksvastgoedbedrijf.

Vooral de zwaar verouderde technische installaties moeten worden gemoderniseerd, net als de beveiliging. Ook moeten asbest en houtrot te lijf worden gegaan.

Beatrix woonde er toen ze koningin was en het is de bedoeling dat Willem-Alexander er over enige tijd intrekt met zijn gezin. Het is niet alleen een woonpaleis: er zijn ook officiële ontvangsten.

De verbouwing zal overigens niet voor 2017 klaar zijn. Het lijkt erop dat de vorst het tot dan moet stellen met zijn privé-woonhuis De Eikenhorst in Wassenaar. Hij krijgt daar wel een tijdelijke werkruimte in de tuin.

Het paleis, uit de 17de eeuw, is een Rijksmonument. Sinds de vorige troonswisseling is er niet veel meer aan gebeurd, alleen de beroemde en fraai gedecoreerde Oranjezaal werd zo'n vijftien jaar geleden gerestaureerd. Het kabinet laat weten dat de opknapbeurt niet duurder is dan die van soortgelijke panden, namelijk 4.000 tot 5.000 euro per vierkante meter.

Ook Paleis Noordeinde, het 'werkpaleis' in de Haagse binnenstad, is en wordt onder handen genomen, net als het daarbij behorende vroegere woonhuis van Willem-Alexander: Noordeinde 66. In totaal is hier 11,7 miljoen euro mee gemoeid.

Reacties politiek

Regeringspartij PvdA noemt de totale opknapkosten van bijna 47 miljoen euro voor de paleizen "een stevig bedrag'', de SP vindt het "heel veel geld" en D66 is verbaasd over "de exorbitante" kosten. De partijen willen meer uitleg.

Het koninklijk huis moet net zo worden behandeld als ieder ander, vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die wil weten of de renovatie op een vergelijkbare manier wordt uitgevoerd als bij soortgelijke gebouwen. D66 wil vooral weten waarom de verbouwing op het Noordeinde vier keer zo duur is als geraamd.