''Dit had niet mogen gebeuren.'' Dat concludeert de Limburgse provinciebestuurder Patrick van der Broeck maandag na een dag overleg met alle partijen die zondag betrokken waren bij het afschieten van wilde zwijnen. 

Die had de brandweer net daarvoor gered uit de Zuid-Willemsvaart bij Weert. De provincie, de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging zeggen goed te kunnen begrijpen dat het doodschieten tot publieke verontwaardiging heeft geleid.

De jager die de zwijnen afmaakte, heeft nog geen proces-verbaal gekregen. Politie en justitie onderzoeken of hij strafbaar is. Hij mocht in elk geval volgens de Jachtwet niet op zondag schieten, want dat is verboden. Ook schieten op gevangen dieren is verboden.

De zwijnen wilden zondagochtend de Zuid-Willemsvaart overzwemmen, maar omdat ze niet zelfstandig op de kant konden komen, hielp de brandweer een handje. 

Een gewaarschuwde jachtopziener schoot de dieren vervolgens dood, omdat in dat deel van de provincie Limburg geen wilde zwijnen mogen rondlopen.

Nulstandbeleid

Wilde zwijnen mogen alleen op de Veluwe en in het Meinweggebied in Limburg vrij rondlopen. Daarbuiten geldt een zogenoemd nulstandbeleid en mogen jagers zwijnen doodschieten.

''Maar zo is het nulstandbeleid niet bedoeld. We gaan de teksten nakijken en als er onduidelijkheid is, passen we de tekst aan'', aldus Van der Broeck.

De brandweer redde drie varkens uit het water. Vijf dieren verdronken. De reddingsactie verliep moeizaam. De brandweerlieden zijn geschrokken van wat er daarna gebeurde. Ze willen voor een volgende keer precies weten wat ze moeten doen en of zij de dieren moeten redden, wat hun wettelijke taak is.

Dierenbescherming

De Dierenbescherming heeft maandag bij de provincie gepleit voor het plaatsen van meer hekken om landbouwschade door scharrelende varkens te voorkomen. Als dat zou gebeuren, is veel minder afschot nodig, aldus de organisatie.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur), die het incident ''een Kafka-achtige situatie'' noemde. Ze is er niet over te spreken.

PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat de betrokken jager zijn jachtakte inlevert. De jagersvereniging benadrukt dat de man als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) heeft gehandeld en dat er geen sprake was van jacht op de everzwijnen.