Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de weg vrij gemaakt voor het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om medicijnen aan te kopen tegen ebola. 

Ze heeft daartoe de ontheffing voor het RIVM gewijzigd voor het bezit van niet-toegelaten geneesmiddelen. Die wijziging gaat dinsdag in, zo heeft Schippers maandag bekendgemaakt.

De wijziging zat er al aan te komen, maar is nu versneld in procedure gebracht in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika en de terugkeer van twee Nederlandse artsen uit Sierra Leone die mogelijk besmet zijn.

De artsen Erdi Huizenga (39) en Nick Zwinkels (31) werkten daar in een lokaal ziekenhuis en kwamen in aanraking met patiënten die later overleden aan ebola. Het virus kan dodelijk zijn.

De artsen keerden zondagavond terug en blijven uit voorzorg in elk geval 24 uur ter observatie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Eerder zijn al westerse hulpverleners die besmet waren geraakt met ebola, behandeld met het experimentele medicijn ZMapp. Onder meer Amerikaanse en Britse hulpverleners zijn daardoor van de ziekte genezen.

Bezweken

Al meer dan 2.400 mensen zijn in West-Afrika bezweken aan het ebolavirus. Het aantal nieuwe gevallen van ebola stijgt veel sneller dan de gezondheidsautoriteiten aankunnen. Er zijn inmiddels al 4.784 patiënten bekend, van wie er dus ruim 2.400 zijn overleden.

Waarschijnlijk zijn er in het gebied nog veel meer besmettingen, maar die worden niet gemeld bij de autoriteiten.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola