De PVV komt binnenkort met een 'Zwarte Pieten-wet'. Die moet overheden als gemeenten die iets doen met bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas verplichten ervoor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is.

Gemeenten mogen volgens het plan de sinterklaasliedjes ook niet veranderen.

PVV-leider Geert Wilders kondigde het wetsvoorstel maandag aan in het tv-programma Vandaag de dag van WNL. Het Kamerlid Martin Bosma heeft er volgens Wilders het hele weekend aan zitten schrijven.

Wilders zei dat hij ''zo boos'' kan worden over de discussie om Zwarte Piet aan te passen. De wet is bedoeld om ''onze cultuur te beschermen'' en de discussie over Zwarte Piet en racisme is ''te belachelijk voor woorden'', aldus Wilders.

''Het is een kinderfeest. Dit heeft niets met racisme te maken.'' Ik hoop dat er een meerderheid voor is, dan kunnen we die traditie tenminste behouden.''

Draagvlak

Er lijkt weinig draagvlak voor het plan in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde het ''de volgende episode in een weinig verheffende discussie. Sinterklaas is een volksfeest. Het is van de samenleving en niet van de overheid.''

Ook SP-fractieleider Emile Roemer vindt dat het aan de mensen is en niet aan de politiek. ''Van bovenaf opleggen hoe tradities gevierd moeten worden past bij een dictatoriaal regime en niet bij een vrije samenleving."

''De overheid moet niet voorschrijven hoe het Sinterklaasfeest gevierd moet worden'', zei ook een woordvoerder van minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken). Asscher probeert de emoties rond het onderwerp wat weg te halen door een bijeenkomst te organiseren met onder meer gemeenten en Sinterklaascomités.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet