De Partij voor de Dieren wil opheldering over het doodschieten van acht wilde zwijnen die kort daarvoor door de brandweer uit het water waren gered. 

De partij vindt dat dieren in nood niet zomaar mogen worden afgeschoten en wil van staatssecretaris van Economische zaken Sharon Dijksma (PvdA) weten of zij er ook zo over denkt.

De zwijnen wilden zondagochtend de Zuid-Willemsvaart bij Weert overzwemmen, maar omdat ze niet zelfstandig op de kant konden komen, hielp de brandweer een handje.

Een gewaarschuwde jachtopziener schoot de dieren vervolgens dood, omdat in dat deel van de provincie Limburg geen wilde zwijnen mogen rondlopen.

Oplossingen

De Partij voor de Dieren wil onder meer weten of er geen andere oplossingen waren en of de betreffende jachtopziener de Flora- en faunawet niet heeft overtreden. Ook vraagt de partij of Dijksma nog eens wil kijken of het zogenoemde nulstandbeleid in het betreffende gebied kan worden herzien.

De Dierenbescherming is ook niet te spreken over de actie. "Wat treurig. En dan drukken we ons heel voorzichtig uit. Dat doe je toch niet", twittert de organisatie.

De provincie Limburg begrijpt er ook niets van. "Het is te gek voor woorden", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) tegen de regionale zender L1. "Het kwaad is geschied, maar op deze manier het beleid uitvoeren is niet in overeenstemming met ons beleid." De provincie gaat met de betrokken partijen om tafel zitten.