Een meerderheid van de Nederlanders vreest dat de gelekte plannen uit de Miljoenennota negatief voor de eigen situatie uitpakken. 

Slechts elf procent van de ondervraagden verwacht dat de voornemens voor onder meer belastingen en zorgverzekeringen in hun geval positief uitpakken, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag. 

Een meerderheid van 54 procent verwacht een negatieve uitwerking en een kwart verwacht dat de plannen geen effect hebben op de eigen koopkracht. De rest, tien procent, weet het niet. 

Als wordt gevraagd naar de ontwikkeling van de eigen koopkracht over volgend jaar, waarbij bijvoorbeeld een salarisstijging ook mee kan spelen, zijn mensen iets positiever. Dan verwacht twee procent een duidelijke toename van de eigen koopkracht. Nog eens 21 procent denkt volgend jaar iets meer te besteden te hebben. Een kwart verwacht geen verandering. Vijf procent weet het niet en de rest is negatief. 

In het uitgelekte voorwoord van de Miljoenennota schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dat de economie voorzichtig herstelt, maar dat nog niet alle burgers en bedrijven dat volgend jaar al terugzien in hun portemonnee. 

Opstelten

De helft van de Nederlanders vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beter kan aftreden om zich te laten opvolgen door een jongere minister.

Bij de kiezers van vrijwel alle partijen vindt een meerderheid dat de 70-jarige Opstelten af moet treden. Bij de VVD-kiezers is echter een meerderheid van 54 procent tegen. Ruim een derde (37 procent) van de VVD-kiezers vindt wel dat Opstelten moet worden vervangen. Ook de 50Plus-stemmers lopen nog niet erg warm voor het vervangen van de bejaarde minister. Van hen is 39 procent voor en 38 procent tegen. 

De meeste voorstanders voor een ministerswissel zijn te vinden bij D66. Van de kiezers van die partij is driekwart voorstander. Daarna volgen de SP-kiezers met twee derde. 

De Hond peilde de stemming naar aanleiding van een debat van vorige week over de aanpak van jihadisten. Opstelten kreeg tijdens dat debat scherpe kritiek op zijn optreden. Zo stelde CDA-leider Sybrand Buma dat de minister 'geen flauw benul' had van de inhoud van zijn eigen plannen. 

Te oud

Door het debat ging de vraag spelen of Opstelten niet te oud is om minister te zijn. Zelf vindt de minister van niet. "Ik ben niet te oud, want ik ben er", zei hij een dag na het debat. Hij benadrukte dat het om de inhoud gaat. 

Over het aanpakken van jihadgezinnen lijken de Nederlanders weinig verdeeld. Onlangs werden de ouders van twee gezinnen aangehouden omdat ze plannen zouden hebben naar de terreurbeweging Islamitische Staat af te reizen. Bijna driekwart vindt dat de autoriteiten het gezin gewoon met de kinderen hadden moeten laten gaan om hen vervolgens niet te laten terugkeren.

Overzicht eerder gelekte plannen Prinsjesdag | Dossier Prinsjesdag