De afgelopen dinsdag uit de Tweede Kamer vertrokken oud-PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft geprobeerd de bestaande cultuur binnen de PvdA te veranderen dat er geen zaken konden worden gedaan met de SP.

Dat zegt ze in een afscheidsinterview met NU.nl. Binnenkort begint ze als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.

Hamer gold als exponent van de linkerflank van haar partij. In haar tijd als fractievoorzitter ten tijde van het kabinet Balkenende 4 (PvdA, CDA, ChristenUnie), tussen 2007 en 2010, kwam ze onder meer stevig in botsing met CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over hervorming van het ontslagrecht en de verhoging van de AOW-leeftijd.

Ook pleitte ze er in deze periode voor om vaker de samenwerking te zoeken met de SP. Dat kwam haar op kritiek te staan van partijgenoten, waaronder toenmalig staatssecretaris Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Hij vond de SP te conservatief en weinig hervormingsgezind.

Doorbreken

"Ik heb geprobeerd de cultuur te doorbreken dat wij alleen maar zaken doen met andere partijen, maar niet met de SP. Ik vond het in het belang van de PvdA en het draagvlak van links dat je een grotere vuist maakt en dat kan door met ze samen te werken", aldus Hamer.

"Daarom vond ik het raar dat we zo weinig deden met een partij waar wij veel verwantschap mee hebben. Ik vond dat een verwaarloosde kant."

Ze stelt verder in het interview dat je als fractievoorzitter tegen een stootje moet kunnen. Zo lekte in die periode een brief uit van de huidige partijleider Diederik Samsom die stelde dat de partij 'in deplorabele staat' verkeerde, hetgeen werd uitgelegd als een directe aanval op Hamer.

"Ik zat samen met hem in de auto toen die mail uitlekte. Ik heb gezien hoe ontdaan hij was, want dat was helemaal zijn bedoeling niet", aldus Hamer.

Lees hier het hele interview