Er komen geen veranderingen in de Europese regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Die regels staan en bieden voldoende flexibiliteit voor landen die het moeilijk hebben ze na te leven. 

Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag in Milaan na afloop van het overleg met alle ministers van Financiën van de eurolanden. Volgens Dijsselbloem onderstrepen alle eurolanden dit.

Woensdag gooide de Franse minister van Financiën Michel Sapin de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat Parijs zich niet kan houden aan de Europese regels.

In 2015 moet het begrotingstekort zijn teruggebracht onder de Europese norm van 3 procent, maar dat gaat Frankrijk niet halen, zo lijkt het nu.

Groeipact

Het Stabiliteits- en Groeipact, zoals het verdrag heet waarin de Europese regels staan, heeft gezorgd voor het herstel van de economie in Europa en het hernieuwde vertrouwen in de financiële markten, aldus Dijsselbloem. Hij had het over een "anker van vertrouwen". Daar valt niet aan te tornen.

Zowel hij als ook Europees Commissaris voor Economische en Monetaire zaken Jyrki Katainen benadrukte dat landen die hun economie structureel aanpakken ook als het tegenzit, kunnen rekenen op begrip. Die flexibiliteit biedt het pact. Geen land is daarom immuun om te hervormen, onderstreepten Dijsselbloem en Katainen.

Brussel

In het najaar moeten de lidstaten hun begroting indienen voor het volgende jaar en Brussel toetst dan of eerder gegeven aanbevelingen voldoende meegenomen zijn. Of Frankrijk er opnieuw langer over mag doen om het tekort terug te dringen, zal dan pas blijken.

Het mantra van de afgelopen jaren tijdens de crisis was het begrotingstekort terug te brengen. Veel landen, zoals Griekenland dat Europese steun kreeg, hebben veel offers gebracht om aan de Europese regels te gaan voldoen. Uitstel voor een land dat niet echt hervormt, zou hun een doorn in het oog zijn.