Nederland stuurt dertig extra onderzoekers naar het oosten van Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag aangekondigd.

Zodra dat veilig genoeg is, kunnen ze snel terugkeren naar het gebied waar het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines terecht is gekomen.

De repatriëringsmissie werd begin augustus opgeschort, omdat er sprake is van een staakt-het vuren tussen de separatisten en Kiev bestaat er een kans dat het onderzoeksteam het werk op de crashsite kan hervatten.

Het vijftienkoppige onderzoeksteam dat nu in Charkov gestationeerd is wordt daarom alvast met dertig man versterkt. De veiligheid rond de crasshite blijft echter onverminderd "fragiel", aldus Rutte.

Alles op alles

Hoewel Kiev en de rebellen de wapens voorlopig hebben neergelegd, heeft Rutte nog geen garanties dat de onderzoekers naar de crachsite kunnen afreizen. Toch wordt er alvast opgeschaald, "voor het geval dat wel mogelijk is," aldus de premier. "We zetten alles op alles om weer terug te keren'', zei Rutte.

Met de veiligheidsgaranties van de zelfbenoemde vice-premier van de rebellen, die het gebied van de rampplek in handen hebben, kan Rutte weinig. Onderhandelen met de rebellen over toegang tot de crashsite is volgens Rutte namelijk uitgesloten.

"Nederland onderhandelt niet rechtstreeks met de rebellen, want we erkennen ze niet." Wel wordt er via de OVSE onderhandeld met de separatisten.

Het toestel van rampvlucht MH17 werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Bekijk hier de aankondiging van Rutte: