Nederland kan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) niet verbieden op de manier waarop Duitsland dat van plan is. Wel kan IS door de rechter verboden worden op aandringen van het Openbaar Ministerie.

Zo is dat ook met pedofielenvereniging Martijn gebeurd. Minister Ivo Opstelten zei dat vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Hij reageerde op berichten dat Duitsland van plan is om IS helemaal te verbieden. 

Daarmee wordt ook het gebruik van IS-symbolen zoals de zwarte vlag met witte letters strafbaar.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft vrijdagmorgen activiteiten van Islamitische Staat met ingang van het middaguur verboden. Hij zei daarbij dat ''de jihad niet door de Duitse straten heen mag''.

De Maizière noemde IS een bedreiging voor de openbare veiligheid. Elke deelname aan IS is strafbaar, inclusief propaganda maken zoals op internet, het tonen van IS-symbolen of het werven van fondsen. Het werven van strijders voor een terreurgroep was al strafbaar.

Opstelten zei over het nieuwe Duitse verbod: ''Wij hebben ons eigen rechtsstatelijk instrumentarium. Het kán, maar dan altijd via een aanzet door het OM, privaatrechtelijk naar de rechter. Martijn is daar een voorbeeld van. Wij hebben niet het instrumentarium zoals Duitsland dat heeft.''

Bekijk hier de beelden:

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak