De griffierechten gaan minder hard omhoog dan eerder was gepland. De verhoging zal nu 32 miljoen in plaats van 45 miljoen opbrengen.

Dat bevestigen bronnen rond het Binnenhof naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Volgens de bronnen zal dit op Prinsjesdag officieel bekend worden gemaakt.

Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure.

Het kabinet en de 'bevriende oppositie' van D66, SGP en ChristenUnie zijn tijdens het begrotingsoverleg niet eens geworden over een aantal maatregelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om de verhoging van de griffierechten, de bezuiniging op de rechtsbijstand en de invoering van elektronische detentie (de enkelband).

Geen steun

D66 zegt in RTL Nieuws de maatregelen niet te zullen steunen. ''Er is geen steun voor van D66 in de Tweede Kamer en ik verwacht ook geen steun in de Eerste Kamer'', zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

Door het wegvallen van de steun van de 'bevriende oppositiepartijen' dreigen de voorstellen van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven nu te sneuvelen in de Eerste Kamer. Daar heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid.