Leden van het Koerdische regionale parlement in Noord-Irak hebben woensdagmiddag in de Tweede Kamer gepleit voor snelle humanitaire en militaire hulp.

''Wij hebben militaire steun nodig om de gebieden in handen van IS te bevrijden'', zei het yazidische parlementslid Shamoo Sheekho Naamo.

De terreurgroep Islamitische Staat bezet een groot deel van het noorden van Irak en ook een deel van Syrië. Minderheden zijn op de vlucht geslagen.

De Amerikaanse president Barack Obama wil met een internationale coalitie IS verslaan. Een Kamermeerderheid wil hier ook aan meedoen.

Ontheemden

Volgens de Koerdische parlementariërs zijn er meer dan twee miljoen interne ontheemden in hun regio. Wij kunnen ze niet meer voeden en onderbrengen, verklaarde Kamal Muslim Saeed. Hij is minister van Religieuze Zaken in de Koerdische regering. Hij vroeg om wapens, training en medicijnen.

Verder is het van belang dat de bescherming niet van al korte duur is, vertelde de christen Srood Salim Mattei Maqdasy. Vluchtelingen zijn volgens hem namelijk bang om terug te keren naar huis, ook als IS verdreven is.

Hij pleitte voor beveiligde gebieden (safe havens) in de Koerdische regio voor minderheden en wapens voor minderheden om zichzelf te verdedigen.

Leger

Voorzitter Yousif Mohammed Sadiq van het parlement van de Koerdische Autonome Regio benadrukte dat geleverde wapens in handen van het leger van de Koerden (de peshmerga's) zullen blijven.

Nederland was eerder tegen het leveren van wapens aan rebellen in Syrië uit vrees dat die in verkeerde handen terecht zouden komen. De Koerden hebben volgens Sadiq alle soorten wapens nodig omdat ze alleen oud, Russisch materieel bezitten. Hij zei dat het Westen geen militairen hoeft te sturen.

VVD'er Han Ten Broeke verzekerde de gasten tijdens de hoorzitting, die op initiatief van de ChristenUnie was georganiseerd, dat de Nederlandse regering er alles aan zal doen om ze te helpen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak