De koopkracht van de meeste Nederlanders stijgt komend jaar een klein beetje. Verder wordt er fors geïnvesteerd in veiligheid. Dat blijkt uit koopkrachtcijfers en begrotingsafspraken, die in het bezit zijn van RTL Nieuws.

Volgens de koopkrachtcijfers (pdf) gaan alleenstaanden met kinderen en een minimuminkomen er zelfs 10 procent op vooruit, zo meldt RTL Nieuws.

De alleenverdiener met kinderen en een modaal salaris gaat er echter 2,75 procent op achteruit.

Ook bij rijkere AOW'ers wordt pijn geleden, maar bronnen rond de begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en de bevriende oppositie van D66, ChristenUnie en SGP stellen weer dat de tabel van eind augustus is en op punten achterhaald is.

Extra koopkrachtmaatregelen zouden ertoe leiden dat meer dan de helft van de ouderen er toch iets op vooruit gaat.

Volgens RTL heeft het kabinet er samen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP "alles aan gedaan om een forse koopkrachtdaling volgend jaar te voorkomen".

Veiligheid

Verder wordt er fors geïnvesteerd in veiligheid. Zo blijkt uit de begrotingsafspraken (pdf). Defensie, de geheime dienst AIVD en het Openbaar Ministerie krijgen miljoenen euro's extra. De meeste van deze cijfers waren overigens al bekend.

Zo krijgt Defensie tot 2017 in totaal 300 miljoen euro extra. De AIVD krijgt in 2015, 2016 en 2017 25 miljoen euro extra, waarmee eerdere bezuinigingen worden opgeheven. En het OM in 2015 5 miljoen extra, in 2016 10 miljoen en in 2017 20 miljoen euro extra. Dat laatste meldden bronnen in Den Haag vorige week ook al tegenover NU.nl.

Nog dit jaar wordt er ook flink wat geld vrijgemaakt voor internationale ontwikkelingen. Zo zou er 375 miljoen euro ter beschikking worden gesteld voor de forse stijging van asielzoekers en gaat er 570 miljoen euro naar noodhulp.

Stimuleren

Het broze herstel van de economie probeert het kabinet ook te stimuleren. Namelijk door werkenden belastingverlaging te geven, de arbeidskorting te verhogen en het belastingtarief in de eerste schijf te verlagen.

Het verhogen van de arbeidskorting kost het kabinet 500 miljoen euro. Voor de belastingverlaging wordt 475 miljoen uitgetrokken.

Ouderen

Eerder lekte via RTL Nieuws al uit dat ouderen de komende jaren meer belasting en meer zorgpremie gaan betalen en dat een aantal belastingvoordelen voor ouderen wordt verlaagd of verdwijnt. De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor AOW'ers, gaat omlaag, wat de schatkist 195 miljoen euro oplevert.

De ouderenkorting bij vermogen wordt helemaal geschrapt, wat 190 miljoen in het laatje brengt voor het Rijk. De MKOB, een extraatje voor AOW'ers, wordt afgeschaft, maar daar staan weer andere regelingen tegenover, wat per saldo leidt tot een besparing van 100 miljoen euro.

De extra maatregelen zijn nodig omdat het kabinet de invoering van de huishoudtoeslag heeft geschrapt.

Woest

Vrijwel de hele oppositie steunt het verzoek van SP en PVV om de Prinsjesdag-stukken direct openbaar te maken. Dat lieten ze in een reactie op het uitlekken weten bij een debat in de Tweede Kamer dinsdagavond. De partijen zijn boos dat dit jaar opnieuw uit de begroting is gelekt.

De Kamer wil daarnaast voor woensdagmiddag een brief met uitleg krijgen van premier Mark Rutte over de gang van zaken.

SP-Kamerlid Ronald van Raak liet eerder al tegenover NU.nl weten woest te zijn over het nieuwe lek. Hij riep meerdere malen de coalitiepartijen en het kabinet op om de Prinsjesdag-stukken te openbaren.

"Dit is de grootst mogelijke schoffering van de Tweede Kamer. Vanmiddag heb ik nog gevraagd om de stukken openbaar te maken en nu lekken de stukken via RTL alsnog uit", aldus Van Raak tegenover NU.nl. "Waarom moeten wij als oppositie tekenen voor geheimhouding en krijgen de media de spullen wel?"

Partijleider Emile Roemer noemt het selectief lekken naar de media ''minachting van het parlement''. Hij vroeg het Kamerdebat voor dinsdagavond aan.

'Bevriende' partijen

Pa na aandringen reageerden regeringspartijen VVD en PvdA en de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP. ''Het is goed gebruik dat verzoeken om informatie altijd aan het kabinet worden doorgeleid'', zei Kees van der Staaij (SGP). Hij betreurde het lekken.

De Kamer moet formeel wachten tot vrijdag voor de stukken op een aantal USB-sticks per fractie vergeven worden. De sticks zijn speciaal beveiligd om lekken te voorkomen, de stukken kunnen niet worden gedownload en ook niet geprint.

Overzicht gelekte plannen Prinsjesdag

De begroting 2015: bezuinigen of investeren?