De top van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa had alerter moeten reageren op het zeshonderd pagina's tellende rapport van klokkenluider Arthur Gotlieb, aldus minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Schippers zei dat dinsdag in het Kamerdebat over het gebrekkige interne functioneren bij de NZa.

Volgens de minister heeft de NZa onvoldoende beoordeeld wat er allemaal in het bezwaarschrift van Gotlieb stond. Mogelijk is het in eerste instantie niet grondig gelezen. De NZa-top had het rapport van Gotlieb grondig moeten bekijken en moeten beschouwen ''als een gratis les'', aldus Schippers.

''Het is heel treurig dat dat niet is gebeurd.'' De NZa had ook bij Schippers zelf aan de bel moeten trekken. ''Dat hebben ze niet gedaan en dat vind ik niet goed.''

Financiële afspraken

Net als een groot deel van de Tweede Kamer wil ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten of haar ministerie nog meer financiële afspraken heeft gemaakt met ziekenhuizen of andere zorgaanbieders. Schippers zei dinsdagavond dat er inmiddels een inventarisatie is gedaan, maar dat de zoektocht nog niet is afgerond.

In het debat over de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf de minister aan dat ze het relevant vindt om te weten of er nog soortgelijke regelingen zijn als met het Erasmus Medisch Centrum en het Oogziekenhuis. Beide Rotterdamse ziekenhuizen werden gesteund door het ministerie. Schippers wil weten of er meer financiële verplichtingen zijn aangegaan.

Vreemd

Kamerlid Pia Dijkstra (D66) vindt het eigenlijk vreemd dat Schippers nu aan het inventariseren is. ''Ze behoorde dit allemaal toch gewoon te weten'' vroeg Dijkstra zich openlijk af. ''De minister schreef vorige week nog aan de Kamer dat de afgesproken regeling niet in overeenstemming was met de regels voor staatssteun en haar eigen beleidslijn.''

Schippers zei dinsdagavond niet uit te sluiten dat deze finale check uiteindelijk niets oplevert. Tot nu zijn volgens haar geen onregelmatigheden gevonden. De controle is ''binnen een paar weken'' afgerond, liet ze de Kamer weten.

Om tafel

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester pleitte er in het Kamerdebat over de NZa voor dat de toezichthouder in elk geval één keer per jaar om tafel gaat met de Kamerleden.

Ook wil Bouwmeester dat in het takenpakket van de NZa wordt ingegrepen zodat de dienst niet langer is belast met het maken van regels en tegelijk in de gaten moet houden of die regels wel worden nagekomen.

Arno Rutte (VVD) wenst ''een toezichthouder die z'n werk kan doen zonder dat het schuurt''. Hij vindt dat daar nu al ''meer dan genoeg aanleiding'' voor is.