Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn bereid een militaire bijdrage te leveren aan de internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). 

Nederland behoort momenteel niet tot het lijstje landen dat binnenkort de aanval opent op IS, de zogenoemde 'coalition of the willing'.

"Voor de VVD zijn alle opties denkbaar," zei Han ten Broeke dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Op het economische spoor willen we een bijdragen leveren om IS financieel af te knijpen, maar ook op het militaire spoor. Ik kan alleen niet kijken in de magazijnen van Defensie, daar moet de minister uitsluitsel over geven."

Ook voor de PvdA is zeker niet uitgesloten dat Nederland een militaire bijdrage gaat leveren. "Nederland moet duidelijk maken dat wij volop mee willen doen in de strijd tegen IS", aldus PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

"Of dat nou humanitair, logistiek of militair is. Wij houden alle opties open." Een militaire bijdrage moet dan wel nadrukkelijk in internationaal verband worden afgestemd.

Nadrukkelijk

De ChristenUnie wil dat het kabinet zich nadrukkelijk aansluit bij de internationale coalitie die strijdt tegen IS. "Als je de beelden op televisie ziet van afgesneden kelen, kinderen die vermoord zijn en honderdduizenden vluchtelingen dan kan je niet anders dan acteren", aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "We moeten niet bang zijn om wapens te leveren of in te zetten."

PVV-leider Geert Wilders is voorstander van Nederlandse deelname aan bombardementen op stellingen van IS. "Maar premier Rutte is niet gevraagd, we mogen niet meedoen. Dat is niet erg fraai."

Uitkomsten

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minster van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de aanpak van IS.

Tijdens de NAVO-top van vorige week overlegde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry met negen bondgenoten over de strijd tegen IS. Nederland was niet uitgenodigd voor dat overleg.

De coalitiepartijen benadrukken overigens dat Nederland een belangrijke bijdrage levert. Nederland heeft duizend helmen en duizend kogelvrije vesten beschikbaar gesteld aan de Koerden die in het noorden van Irak vechten tegen IS. Ook transporteert Nederland wapens voor andere landen naar Irak.

Bekijk verklaringen van kamerleden:

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak