Minister voor Wonen Stef Blok wil hotelalternatief Airbnb niet onmogelijk maken.

Gemeenten beschikken binnenkort over voldoende mogelijkheden om in te grijpen, zei Blok dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op vragen van PvdA-Kamerlid Jacques Monasch, die aandacht vroeg voor de negatieve effecten van Airbnb.

Monasch wees erop dat oneerlijke concurrentie op de loer ligt: eigenaren van hostels en hotels moeten aan harde voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied voor de brandveiligheid. Die gelden niet voor huiseigenaren die hun woning via Airbnb verhuren aan toeristen.

Woningen

Ook keren verzekeraars niet uit in geval van brand, wist Monasch. Daarnaast gaat het fenomeen ten koste van de woningvoorraad als woningen structureel via Airbnb worden verhuurd.

De PvdA'er liet overigens weten Airbnb niet te willen verbieden. De 'deeleconomie' is populairder dan ooit, en Monasch steunt innovatieve projecten, zei hij.

Dat laatste was Blok het met hem eens. De ontwikkelingen waarbij mensen op een fatsoenlijke manier vorm willen geven aan de deeleconomie is op zich positief. "Dat moeten we niet onmogelijk maken."

Overlast

Wel moeten verhuurders en gemeenten instrumenten krijgen om in geval van overlast op te kunnen treden. Met de nieuwe huisvestingswet die volgend jaar van kracht wordt, krijgen gemeenten die mogelijkheden.

Zo kunnen gemeenten besluiten dat een vergunning nodig is voor het onttrekken van woningen aan de woningvoorraad. "Ik ben ervan overtuigd dat Amsterdam daarvan gebruik zal maken."

Daarnaast kunnen gemeenten met een beroep op de brandveiligheid 'altijd ingrijpen'. En voor woningcorporaties geldt al dat woningen niet zomaar kunnen worden onderverhuurd, aldus Blok.

'Verzekeraars dekken schade Airbnb niet'