RTL Nieuws stapt naar de rechter in een poging de Miljoenennota openbaar te krijgen. 

Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein dinsdag op TwitterHet kort geding dient donderdag om 14.30 uur in Utrecht.

De nieuwsrubriek probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de Miljoenennota al in handen te krijgen voordat die volgende week op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd.

Het ministerie van Financiën wees dit verzoek echter af. RTL Nieuws neemt hiermee geen genoegen, en stapt naar de rechter om dit besluit te laten toetsen.

Vertekend beeld

RTL Nieuws vindt dat openbaarmaking van de Miljoenennota op zijn plaats is, omdat de afgelopen tijd al verscheidene maatregelen uitlekten. "Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden", zei Klein daar eerder over. "Er is maar één oplossing: maak alle stukken openbaar."

Eerder vroeg ook al een aantal oppositiepartijen onder aanvoering van de SP om openbaarmaking van de stukken. Premier Mark Rutte wees dat verzoek af, met het argument dat de grondwet voorschrijft dat de begroting voor volgend jaar op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken overigens al aanstaande vrijdag, op een beveiligde usb-stick. Hierdoor kunnen zij zich beter voorbereiden op de algemene beschouwingen, die volgende week worden gehouden.