Honderden Noorse criminelen zullen in Nederland hun straf gaan uitzitten. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maandag aangekondigd.

Den Haag en Oslo gaan de plannen nu uitwerken. Nederland heeft te maken met leegstand in de gevangenissen. Noorwegen kampt juist met een cellentekort. 

Volgens Teeven is de komst van de Noren goed voor de banen van gevangenismedewerkers. Vanwege bezuinigingen werkt Teeven aan de sluiting van negentien gevangenissen en drie tbs-klinieken.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste Noren naar Nederland komen en in welke gevangenissen ze komen. Het gaat om mensen die nog minstens twee jaar moeten uitzitten, anders is het volgens het ministerie de moeite niet waard om ze naar Nederland te brengen.

Belgen

Sinds 2010 zitten ongeveer vijfhonderd Belgen in de gevangenis in Tilburg. De afspraken met Noorwegen zijn hetzelfde als met België.

Er komen geen gevangenen met een vluchtrisico of maatschappelijk risico naar Nederland. Als ze worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving, moeten ze terug naar Noorwegen.

In de inrichting zullen Noorse regels gelden en heeft een Noorse directeur de leiding. Nederland stelt de gevangenis en het personeel beschikbaar.