Het is ''niet te verifiëren'' of de Turkse consul-generaal in Rotterdam mensen heeft gelast deel te nemen aan een demonstratie van Turken begin juni tegen het Armeense genocidemonument in Almelo.

Dat schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) maandag op vragen van een flink deel van de oppositie.

Het kabinet wijst er wel op dat contacten tussen een land en zijn (voormalige) onderdanen in Nederland alleen op basis van vrijwilligheid mogen plaatsvinden.

Tijdens het protest werden teksten gescandeerd als ''Karabach zal het graf van de Armeniër worden''. Het Openbaar Ministerie heeft hierop een aangifte ontvangen van belediging en discriminatie. De aangifte wordt nog beoordeeld, aldus Timmermans.

Tijdens het Ottomaanse Rijk - waaruit Turkije is voortgekomen - zijn in 1915 honderdduizenden Armeniërs vermoord. Turkije ontkent dat er sprake was van stelselmatige volkerenmoord. Veel landen spreken zeer tegen de zin van Ankara wel van genocide.

CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP wilden onder meer dat het kabinet de zaak zou aankaarten bij de Turkse autoriteiten. Volgens Timmermans zijn de Turkse autoriteiten ''erop gewezen dat de kwestie van de Armeense genocide gevoelig ligt" en ze opgeroepen hiermee ''verantwoordelijk om te gaan''.