Twee derde van de gemeenten huurt externe adviesbureaus in bij de voorbereiding van de extra taken die ze vanaf volgend jaar krijgen.

Dat blijkt zondag uit een enquête van Nieuwsuur.

Van de 166 gemeenten die de enquête invulden, huren er 111 hulp van buitenaf in. In 2013 en 2014 geven ze samen zeker 25 miljoen euro uit aan externe inhuur.

Veel taken op het gebied van zorg en arbeidsmarkt gaan per 1 januari naar gemeenten. Bureaus helpen de gemeenten met het maken van plannen, verzorgen de informatievoorziening of leveren een projectleider.

Niet alleen grote gemeenten maar ook veel kleinere gemeenten steken veel geld in het inhuren van externe adviesbureaus. Amsterdam geeft in 2013 en 2014 3,6 miljoen euro uit aan externe inhuur. Bijvoorbeeld Oldenzaal trekt 1,4 miljoen euro uit, terwijl buurgemeenten Dinkelland en Tubbergen geen cent uitgeven aan adviesbureaus.

Onzekerheid

Directeur Jan de Ridder van de Rekenkamer Metropool Amsterdam toonde zich in de uitzending van Nieuwsuur ongerust over de inhuur. ''De onzekerheid van ambtenaren vertaalt zich in de inhuur van externe bureaus'', zei hij.

Wethouder Rob Christenhusz van Oldenzaal zei dat het geld voor de inhuur vooral komt uit de spaarpot van de gemeente en dat er niet wordt bezuinigd op de zorg. ''We willen straks op 1 januari klaar zijn voor onze nieuwe taken'', motiveerde hij de uitgaven.

Volgens de Roermondse wethouder Marianne Smitsmans kan de gemeente de voorbereidingen onmogelijk helemaal zelf oplossen en is de inhuur per se nodig.