Oud-fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol keert tijdelijk terug in de Tweede Kamer, wegens ziekte van Kamerlid Martine Baay-Timmerman.

Dat hebben vice-voorzitter van 50Plus Maurice Koopman en Krol vrijdag bekendgemaakt in een persconferentie.

Koopman en Krol benadrukken dat het gaat om een tijdelijke terugkeer van Krol. Het zou gaan om een periode van zestien weken. Het bestuur van 50Plus heeft zich unaniem achter de kandidatuur van Krol geschaard.

Krol vertrok eind 2013 uit de Kamer, toen naar buiten kwam dat hij als werkgever van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn werknemers zou hebben ontdoken.

Koopman zegt zich bewust te zijn van de ophef rond Krol, maar volgens hem is dit "niet dusdanig crimineel" dat hij niet zou kunnen terugkeren. Hij stelt dat uit onderzoek gebleken is dat er geen sprake was van onbehoorlijk bestuur door Krol.

Krol zelf zei in de persconferentie in het partijbelang terug te keren in de Kamer. Hij ziet er geen probleem in dat hij eerder zo in opspraak is geweest en nu alsnog terugkeert. "Er was iets aan de hand, in ieder geval qua beeldvorming", aldus Krol.

Maar hij zegt "ontelbaar vaak" door mensen te zijn gevraagd waarom hij is teruggetreden, omdat de stem van ouderen "eindelijk werd gehoord".

Hij heeft inmiddels spijt van zijn besluit om eind 2013 uit de Kamer te vertrekken. "Ik heb in een emotionele bui teruggekeerd. Ik heb de verdenking op me gelaten dat ik pensioengeld in mijn eigen zak heb gestoken, wat absoluut niet waar is, en ik heb de partij er mee in verlegenheid gebracht", aldus Krol tegen NU.nl.

Hij zegt nog geen idee te hebben hoe hij de komende weken de honneurs zal waarnemen. Ook weet hij niet wanneer hij precies terugkeert.