Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is staatsrechtelijk verantwoordelijk voor een financiële toezegging die haar voorganger, Ab Klink, aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam had gedaan. 

Daarover was gedoe ontstaan, toen Schippers maandag zei dat Klink de Tweede Kamer destijds ten onrechte niet had ingelicht over de regeling die een waarde van 100 miljoen euro zou hebben.

De Kamer vroeg daarop dinsdag op initiatief van D66 hoe het zit met de zogeheten ministeriële verantwoordelijkheid.

Schippers schrijft woensdag dat ze met haar brief over de kwestie invulling heeft gegeven ''aan de verantwoordelijkheid die ik draag voor hetgeen mijn ambtsvoorganger heeft toegezegd'' en dat ze staatsrechtelijk geen afstand heeft genomen van haar ministeriële verantwoordelijkheid voor het handelen van haar voorgangers.

"Met die brief neem ik immers de verantwoordelijkheid om u te informeren over deze bijzondere kwestie", aldus Schippers. Maandag kondigde ze al aan de feiten van de zaak en de juridische gevolgen op een rij te zullen zetten. Daarna zal ze een besluit nemen, "waarop u mij uiteraard ook kunt aanspreken", schrijft ze aan de Kamer.