GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik heeft kritiek op de maatregelen waarmee het kabinet het jihadisme wil aanpakken.

Van Ojik vindt de plannen te onsamenhangend. "Het is van alles door elkaar heen, maar de weging ontbreekt."

Van Ojik zal dit donderdag betogen tijdens het debat over de aanpak van jihadisme. De GroenLinks-leider mist 'het verhaal' achter de maatregelen. "Wat is de analyse? Wat is de visie hoe je dit probleem moet aanpakken?"

Van Ojik vindt maatregelen te veel gericht op repressie, zoals het ontnemen van het Nederlanderschap. Hij wil echter weten wat het kabinet gaat doen om Nederlandse jihadisten in de dop te ontmoedigen om af te reizen naar het Midden-Oosten.

Paniekerig

Vergelijkbare kritiek klinkt bij D66. De partij van Alexander Pechtold vindt dat de kabinetsplannen een 'paniekerige indruk' maken. Het kabinet zou een reeks maatregelen afkondigen om daadkrachtig over te komen.

Belangrijker is dat de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vel meer gebruikmaken van al bestaande instrumenten om jihadi's aan te pakken.

D66 is blij dat de bezuinigingen op de AIVD van tafel zijn en dat het Openbaar Ministerie meer geld krijgt in de strijd tegen jihadisme. Pechtold zal er tijdens het debat verder voor waarschuwen niet de indruk te wekken dat het jihadisme in Nederland met wortel en tak kan worden uitgeroeid.

Risico's op aanslagen zijn nu eenmaal onderdeel van een open samenleving zoals de Nederlandse.

Ook vindt D66 dat het kabinet ten onrechte onrust heeft gezaaid over haatimams. Jongeren worden vooral geïnspireerd door video's op het internet; haatimams zouden nauwelijks bestaan.