Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt er naar alle waarschijnlijkheid structureel 20 miljoen euro bij. Dat melden bronnen in Den Haag woensdag aan NU.nl.

Met het geld zal de capaciteit bij de aanpak van terrorisme, jihadisme en cybercrime worden vergroot. Afgelopen jaren werd het OM juist geconfronteerd met zware bezuinigingen.

In 2015 zal er 5 miljoen extra beschikbaar zijn, in 2016 10 miljoen en vanaf 2017 20 miljoen.

Het extra geld voor het OM was een wens van de SGP. De partij van fractievoorzitter Kees van der Staaij vormt samen met D66 en de ChristenUnie de zogenaamde C3.

Met deze partijen haalt de coalitie van VVD en PvdA een meerderheid in de Eerste Kamer en zij praten daarom sinds vorig jaar mee over de begrotingen.

Capaciteit

In juli zei Van der Staaij hierover tegen NU.nl dat jihadisme alleen kan worden bestreden als het OM ook de capaciteit heeft om jihadstrijders te kunnen vervolgen.

"Jihadstrijders zijn een groot gevaar voor Nederland. Dat de AIVD deze jongens in de gaten houdt is prima, maar het vervolgen van deze levensgevaarlijke islamisten en de ronselaars is minstens zo belangrijk", aldus Van der Staaij in juli.

Debat

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over jihadisme. Bij dit debat zullen minister Ivo Opstelten (Justitie) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, belast met integratie) aanwezig zijn.

Vorige week lanceerden beide bewindspersonen een actieplan om jihadisme beter te kunnen bestrijden. Zo kan straks het Nederlanderschap worden afgenomen bij deelname aan de jihadistische strijd. Ook wil het kabinet radicalisering via sociale media steviger aanpakken en de kennis over radicalisering bij jeugdinstellingen, zoals het onderwijs, vergroten.

In een interview met NU.nl stelde Opstelten dat het tegengaan van radicalisering niet alleen een overheidsopdracht is, maar ook een taak is van de maatschappij.

De begroting 2015: bezuinigen of investeren?