Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt nog dit najaar met een voorstel voor een wettelijk verbod op het houden van wilde en exotische dieren in circussen.

Dat zei ze woensdag.

Bestuurders uit 24 gemeenten hadden om haast gevraagd, op initiatief van de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (dieren) van Leefbaar Rotterdam.

De wethouders en burgemeesters wijzen Dijksma erop dat in 2012 een afspraak in het regeerakkoord is gemaakt over het verbod. Gemeenten hebben nu geen juridische mogelijkheden om circussen die met wilde dieren werken tegen te houden. Het is daarom wachten op een landelijk wetsvoorstel.

Eerdmans stelt dat wilde en exotische dieren in circussen ernstig worden aangetast in hun welzijn. "Ze hebben te weinig leefruimte, zitten een groot gedeelte van de dag in hun transportkooien of staan aan de ketting. Ze kunnen ook veel te weinig lopen. Entertainment met wilde dieren geeft toeschouwers, en vooral kinderen, een slecht voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren", aldus Eerdmans.

Welke dieren

"Zoiets kost natuurlijk tijd en onderzoek. De inhoud moet goed op orde en zorgvuldig zijn", aldus Dijksma. Aan de orde is onder meer de vraag om welke dieren het nu precies moet gaan. Dijksma wilde ook nog niet vooruitlopen op de vraag of het gaat gelden voor nieuw aan te schaffen beesten of dieren die al in de piste staan.

De ondertekenaars van het voorstel komen onder meer uit de gemeenten Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Almelo, Gouda, Haarlem en Schiedam. "Het is heel fijn dat veel wethouders het plan steunen", aldus de bewindsvrouw.