Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wordt vrijwel zeker namens Nederland Eurocommissaris in de Europese Commissie. 

Premier Mark Rutte heeft dinsdag in de Tweede Kamer bekendgemaakt dat het Nederlandse kabinet hem officieel heeft voorgedragen.

Onduidelijk is echter nog welke post Timmermans zal krijgen. Naar verluidt is hij in de race voor Economische Zaken en de functie van vicevoorzitter.

"Het kabinet heeft minister Timmermans voorgedragen als Nederlandse kandidaat voor het lidmaatschap van de nieuwe Europese Commissie", aldus de premier. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij als Eurocommissaris een belangrijke rol zal spelen." 

De voordracht van Timmermans past volgens Rutte in de strategie van het kabinet om voor Nederland een belangrijke portefeuille te krijgen. Timmermans spreekt echter tegen dat hij 'personeelschef' wordt in de nieuwe Europese Commissie. Wat zijn portefeuille wel wordt, wil Timmermans nog niet zeggen. 

Coördinerende functie

De NOS meldt dat Timmermans mogelijk geen portefeuille krijgt, maar een belangrijke coördinerende functie in de Europese Commissie. Hij zou commissievoorzitter Jean-Claude Juncker moeten gaan helpen bij het uitvoeren van zijn agenda.

Zo zou Juncker onder meer van plan zijn de Europese Unie efficiënter te maken, meer banen te creëren en het energiebeleid op de schop te nemen. Timmermans zou moeten zorgen dat eurocommissarissen samenwerken om Junckers kernpunten te verwezenlijken.

Match

Over de post is volgens Timmermans intensief contact geweest met Juncker. Dat heeft geleid tot een goede match. ''De post kroop en de kandidaat kroop en die kwamen op het goede moment bij elkaar'', omschreef Rutte het proces.

Ook over de beoogde opvolger van Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken liet Rutte zich niet uit. Oud-PvdA-minister Bert Koenders, die momenteel de VN-vredesmissie in Mali leidt, zou daarvoor in beeld zijn. Hij was eerder minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Bijzondere kwaliteiten

De ''bijzondere kwaliteiten'' van Timmermans worden zowel in Nederland als in Brussel ''breed erkend'', zei de minister-president. 

Maandag werd al duidelijk dat Timmermans de belangrijkste troef is om namens het kabinet een zware post binnen te slepen in de nieuwe Europese Commissie.

Timmermans heeft dinsdagmiddag in Brussel een gesprek gehad met Juncker. 

Eervol

In een reactie noemt Timmermans het ''zeker eervol'' dat hij de Nederlandse kandidaat is om eurocommissaris te worden. Ook Timmermans wilde niet vooruitlopen op welke post hij krijgt.

''Eerst moet het hele plaatje compleet zijn. Dat ligt in handen van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Als hij klaar is zal hij meedelen wat iedereen gaat doen.'' 

Op de vraag waarom hij zijn droombaan als minister van Buitenlandse Zaken opgeeft, zei Timmermans: ''Er is altijd een Nederlands belang dat hier meespeelt en ik ben daar altijd gevoelig voor.''

Posten

Juncker houdt deze week gesprekken met alle kandidaten voor de nog 26 te vervullen posten. Het is nog onduidelijk wanneer hij de lijst met de nieuwe Europees Commissarissen kan presenteren. België heeft nog geen kandidaat naar voren geschoven, maar heeft beloofd dit donderdag alsnog te doen.

Juncker streeft ernaar midden volgende week bekend te maken welke portefeuilles de nieuwe Europees Commissarissen krijgen. Daarna moet het Europees Parlement de nieuwe Europese Commissie nog goedkeuren.

Samsom

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is Timmermans een ''uitstekende minister van Buitenlandse Zaken, een doorleefd Europeaan, kent hij iedereen in Europa en kan hij voor Nederland in Europa goede belangen behartigen''. 

Timmermans ''zal gemist worden in Den Haag als het doorgaat'', zei Samsom. 

Samsom wilde niet ingaan op de vraag wie Timmermans opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken. Oud-PvdA-minister Bert Koenders, die momenteel de VN-vredesmissie in Mali leidt, zou daarvoor in beeld zijn. Maar Samsom wilde niet meedoen aan de speculaties daarover. Het is volgens hem allemaal voorbarig, omdat de positie op Buitenlandse Zaken formeel nog niet vacant is.

Pechtold

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat Timmermans een 'zware kandidaat' is, die een 'zware functie' verdient in Europa.

"Timmermans is een toppoliticus op het internationale speelveld", zei Pechtold. "De vraag is wel wat hij daar gaat doen. En betekent dat dat Nederland een zware positie heeft? Dat kunnen we op dit moment nog niet overzien."

Poetin

Timmermans heeft dinsdag ook harde kritiek geleverd op de Russische president Vladimir Poetin. Poetin is volgens Timmermans ''een meester in escalatie'' van conflicten.

Timmermans zei dat dinsdag in de H.J. Schoo-lezing die jaarlijks door Elsevier wordt georganiseerd. Poetin voert volgens Timmermans in het conflict in Oekraïne een destructieve lijn. En het lijkt er niet op dat hij van plan is daar van af te stappen, aldus de PvdA-minister.

''Sterker nog, hij lijkt er dagelijks nog een schepje bovenop te doen. Ik moet mij hoeden voor gepsychologiseer, maar het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie die nog niet de schoonheid van de-escalatie heeft ontdekt.''

Volgens Timmermans denkt Poetin dat hij Europa en het westen uiteindelijk altijd kan overbluffen. Poetin ziet ons in de traditie van de 'Slavofielen' als een ''weke, slappe cultuur. Dit is een grote en voor Rusland uiterst kostbare inschattingsfout.''

''Een slappe houding van onze kant, leidt tot nog meer minachting bij Poetin. Dan zegt hij glashard dat er geen Russische troepen zijn in Oekraïne, terwijl de bewijzen er zijn. Dan zegt hij dat parachutisten verdwaald zijn'', aldus een felle Timmermans.

Profiel: Frans Timmermans, Europeaan in hart en nieren