De nieuwe Europese Commissie moet zo snel mogelijk werk maken van de grote stroom vluchtelingen die dreigt over te steken uit het Midden-Oosten.

Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag gezegd op een bijeenkomst in Den Haag.

"Of wij moeten in Nederland de grenzen dichtdoen of de Europese grenzen moeten dicht op een gereguleerde wijze", zei Zijlstra. "Als je kijkt naar de vluchtelingenstromen die er potentieel aankomen dat is zo ontwrichtend, daar zul je iets aan moeten. Wat mij betreft op Europees niveau."

Handelt de aanstaande Europese Commissie niet, dan rest slechts de optie om als Nederland de grenzen te sluiten. "Als je dat doet dan richt je eigenlijk de hele Europese gedachte ten gronde."

De nieuwe Europese Commissie, die naar verwachting binnen twee weken wordt gepresenteerd, moet daadkracht tonen, vindt Zijlstra. Als zij dat niet doet, laait volgens hem de discussie over het nut van Europa opnieuw op.

Bekijk de reactie van Zijlstra:

Nieuwe tijd

"Immigratie en integratie is een gebied waarop Europa zal moeten acteren. Het is een illusie gezien de wereldproblematiek om te denken dat wij het probleem in Nederland wel even oplossen."

Op de bijeenkomst, waar werd vooruitgeblikt op het nieuwe politieke jaar, stelde Zijlstra dat Nederland in een nieuwe tijd is beland: binnenlandse ontwikkelingen kunnen niet meer los worden gezien van de ontwikkelingen in het buitenland, en omgekeerd.

De spanningen in het Midden-Oosten en het oplaaiende conflict tussen Rusland en het Westen hebben volgens Zijlstra hoe dan ook invloed op Nederland.

Afschalen

In het conflict met Rusland pleitte de VVD'er voor harde lijn op het internationale toneel. "Poetin acteert, je reageert en hij reageert daaroverheen. Ik heb de man nog nooit zien afschalen. En als er nou een ding wat nodig is, is afschalen. Maar wij hebben vanuit het Westen niet de luxe om elke keer te zeggen wij gaan lekker afschalen. Dat is belonen van slecht gedrag."