Bert Koenders is de beoogde nieuwe minister van Buitenlandse Zaken als Frans Timmermans eurocommisaris wordt.

Een goed ingevoerde bron heeft dat maandagavond gezegd naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

PvdA-prominent Koenders is op dit moment nog hoofd van de VN-vredesmacht in Mali. Hij was eerder minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Balkenende IV.

Naar verluidt was Koenders in 2012 bij de formatie van het huidige kabinet ook in beeld voor Buitenlandse Zaken, maar de keus viel toen op Timmermans.

Timmermans spreekt dinsdag in Brussel met de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, over een mogelijke Europese topfunctie.

Ingewijden hebben een bericht daarover van de NOS maandag bevestigd.

Zeer geschikt

Timmermans is de belangrijkste kandidaat om namens Nederland eurocommissaris en ook de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie te worden.

Juncker wil vicevoorzitters die ook leiding gaan geven aan clusters van eurocommissariaten. Timmermans is daar volgens het kabinet zeer geschikt voor, onder meer omdat hij in Europa breed aanzien heeft weten te verwerven en veel talen spreekt.

Juncker zou volgens een ingewijde eigenlijk de voorkeur geven aan een vrouw, omdat hij nog maar weinig vrouwelijke kandidaten heeft voor zijn nieuwe ploeg.

Mocht Timmermans alsnog afvallen, dan zou minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoge ogen gooien. Ook zij is PvdA-lid.